گزارش اولین نشست حضوری صندوق قرض الحسنه هنرمندان داستان نویس!

ساخت وبلاگ
photo_2017-03-02_15-06-41.jpg

photo_2017-03-02_15-06-04.jpg


به نام یگانه هستی بخش عالم

 بنیانگذارمجمع عمومی هنرمندان داستان نویس :
اگرکتابها هیچ ایرادی نداشته باشند،مهرطلائی گروه مرکزی هنرمندان داستان نویس روی کتاب درج می شود.

ابوالفضل درخشنده: اگرکتابها هیچ ایرادی نداشته باشند مهرطلائی یا برجسته گروه مرکزی هنرمندان داستان نویس روی این کتاب درج می شود و مهر انتخابی می خورد. ولی نویسندگانی که دوست ندارند اصلاحات را انجام دهند و"می گویند همینی که هست " تنها جمله ای که در کتاب نوشته می شود با حمایت صندوق قرض الحسنه هنرمندان داستان نویس است که با " منتخب هنرمندان " خیلی فرق می کند .

به گزارش روابط عمومی کانون ادبیات داستانی ، روزسه شنبه 26 بهمن 95، ساعت 5 بعدازظهر، جلسه ای برای رای گیری چاپ کتابهای اعضاء در فرهنگسرای سرو برگزارشد.  دراین جلسه حدود سی نفراز اعضای صندوق قرض الحسنه گروه مرکزی هنرمندان داستان نویس به همراه ابوالفضل درخشنده بنیانگذار این مجمع حضور داشتند.

ابوالفضل درخشنده ، بنیانگذارمجمع عمومی صندوق قرض الحسنه گروه مرکزی هنرمندان داستان نویس جلسه را با این سخن آغاز کردند که : این جلسه برای نقد و بررسی پنج داستان پیشنهادی است. ما دونوع کتاب چاپ می کنیم . وام این صندوق متعلق به خود شما است . اگرکتابها هیچ ایرادی نداشته باشند مهرطلائی یا برجسته گروه مرکزی هنرمندان داستان نویس روی این کتاب درج می شود و مهر انتخابی می خورد. ولی نویسندگانی که دوست ندارند اصلاحات را انجام دهند و"می گویند همینی که هست " تنها جمله ای که در کتاب نوشته می شود با حمایت صندوق قرض الحسنه هنرمندان داستان نویس است که با " منتخب هنرمندان " خیلی فرق می کند .

ایشان افزودند: بعضی از دوستان می گویند هرکتابی که ما چاپ می کنیم آبروی ما است و باید سختگیری کنیم که من می گویم نه . سختگیری ما آن مهر است که وقتی ما آن را مهر به عنوان منتخب می زنیم ، یعنی که تایید ما است. اگر نویسنده ای دوست داشت باشد، قلمش را براساس تکنیکهایی که حالا ویراستاران مطرح می کنند صیقل دهد اصلاح کند یا دوستان دیگر کمکش کنند تا داستان تکنیکی تری را داشته باشد، مطمئنا" روی شناسنامه فرهنگی اش به عنوان یک اثرفاخر تاثیرگذاراست. دوم اینکه تلاش ما مختص اعضایی است که به صورت اختصاصی کتاب چاپ می کنند. مهم ترین دستاورد ما در جشنواره ها این است که داستانهای شما درمسابقات شرکت می کند و جزء برترینها انتخاب می شود. البته برای رزومه و شناسنامه شما کافی نیست. شما نیازبه کتاب مستقل خودتان را دارید.  به همین منظور تمام تلاش ما باید این باشد که شرایطی را فراهم آوریم که شما هم کتاب مستقل خود را چاپ کنید.  به همین منظوریکی ازاهداف صندوق قرض الحسنه ایجاد چنین شرایطی است.

ایشان همچنین فرمودند: یک سری ایده های کمال گرایانه نیزداریم که می گوئیم باید بهترین باشد. ماهم سعی مان را می کنیم وبه نویسنده پیشنهاد می دهیم که باید قلمش یا داستانش را اصلاح کند . ولی اگر تمایل نداشت ، فرصتی که برایش فراهم شده است را خود از دست می دهد.  خودش باید تصمیم بگیرد که چه کند، چون با این کتاب باید خودش را به جامعه فرهنگی معرفی کند. ما آنچه شرط بلاغ بود را عرض کردیم.

وی ادامه داد: رای گیری به این شکل خواهد بود که ما این دوره پنج داستان داریم. دوسوم شماها باید رای بدهید تا امکان اختصاص وام به نویسنده داده شود. که دراین صورت کتابش برای مرحله چاپ می رود. وازاین به بعد است که چندین هزینه داریم ، که باید پرداخت شود.

 یک هزینه ناشراست که ازاین به بعد من ناشرهیچ هزینه ای دریافت نخواهم کرد ، نه بابت فیپا ، نه بابت صفحه آرائی، شابکش ونه بابت مجوزی که دریافت می کنیم. یک ریال اینجا پرداخت نمی کنیم . پس شش صد ، هفت صد هزارتومان دراین مرحله جلوهستیم .

 هزینه بعدی ما ویراستاران هستند که قبول کرده اند، فی سبیل الله کار کنند که ما قبول نمی کنیم . هزینه هایی که به آنها تحمیل شده است وباید: فکر، وقت ، برق ، اینترنت و سایرراهم آنها پرداخت کنند. هرجائی ، هرمیزان بابت حق الزحمه دریافت می کنند ، ما نصف آن را به ایشان نمی دهیم. اگر قراراست که کار بی نقص انجام شود و تداوم داشته باشد ، باید کاربه این صورت انجام شود. نکته بعد مربوط به چاپخانه می شود. هرکدام از دوستان که چاپخانه ای با کیفیت و قیمت مناسب سراغ دارد ، برای ما نمونه و قیمت بیاورد. هرکدام قیمت ارزانتر و کیفیت بهتری داشت ، درمرحله چاپ کتاب با آنها کارخواهیم کرد. ما چند چاپخانه را تا به امروز بررسی کرده ایم. روی چاپخانه خاصی تعصب نداریم و مجبورهم نیستیم با جای مشخصی کارکنیم.

درخشنده درادامه افزود: قراراست که یک انتشارات نویسندگان مستقل تاسیس کنیم. چون پیشنهاد دهنده مرجان حصیرچی بوده اند، بنابراین مامورپی گیری خودشان شده اندوتصمیم برآن است که خودشان مجوزش را بگیرند تا انتشاراتی مستقل داشته باشیم.


موسس مجمع اینگونه ادامه دادند که: بعد از اینکه کتاب چاپ شد وما هزینه ها را پرداخت کردیم. هزینه ناشرکه نداشته ایم. یعنی صفحه بندی و صفحه آرائی ، فیپا ، شابک و مجوزوهرکاری که ناشرباید انجام بدهد ، تا پول در بیاورد را به ناشرنداده ایم. اما هزینه ویراستارو جلد باید پرداخت شود. ازدوستانی که درکار فتوشاپ و طراحی هستند، می خواهیم دراین زمینه اعلام آمادگی کنند و کمکمان کنند. دراین باره هم ما سعی می کنیم هزینه پرداخت کنیم ، ولی نه همان گونه که برای کارهای بیرونی پرداخت می کنیم. هزینه ها را باید کاهش بدهیم تا بتوانیم کتابهای بیشتری چاپ کنیم. هزینه اصلی ما چاپخانه است. خرید کاغذ ، خرید مقوا ، جلد صحافی ، چسب گرم ، UV و اینگونه مسائل هست که باید بابت پول پرداخت کنیم. وبعد ازاین مرحله است که دیگر هزینه ای را نداریم. کتاب تولید شده است.

مثلا" کتاب آقای شیری ، پشت جلد ده هزار تومان خورده است و 15درصد این قیمت حق تالیف نویسنده است ، یعنی ما باید از محل فروش کتاب 1/500/000 به  نویسنده پرداخت کنیم. نویسنده ای که وام به او تعلق گرفته است نه تنها قسط وام به او تعلق نمی گیرد، بلکه حق تالیفش را هم دریافت می کند. قسط وام از محل فروش کتابها باید برگردد.البته باید درنظرگرفت که ما 50درصد هزینه مراکز پخش را هم داریم. کل ده هزار تومانی که درتیراژهزارتا برایش تعریف داریم، که البته کتابهای همه درهمین تیراژاست. مراکز پخش معمولا" 50درصد را به عنوان هزینه کم می کنند که با این حساب50درصد باقی می ماند. که این 50درصد 15درصدش برای نویسنده است. 35درصد هم که برای هزینه های چاپ کتاب کم می کنیم. در اصل چیزی درحدود 5 تا 7 درصد سود برای صندوق باقی می ماند ، اگرهرهزارجلد کتاب به فروش برسد.

اینجا را دقت بفرمائید ما باید دوکاردرصندوق انجام بدهیم:

 1. اگرخودمان آن 50درصد مراکز پخش را استفاده کنیم ؛ یعنی 50 درصد مراکز پخش را ندهیم. قابل ذکراست، که ما باید یک میلیون و نیم به نویسنده پول بدهیم. خوب به جایش کتاب با تخفیف 50 درصد به او می دهیم که به عبارتی سه میلیون تومان کتاب می شود. درواقع شما به جای 1/500/000 حق تالیف حالا 3/000/000تومان دریافت می کنید، ولی با کتابی که دریافت می کنید. پس اینجا سود مرکز پخش را بین اعضا تقسیم می کنیم.

 چنانچه دوستانی هستند که دراین زمینه توان فعالیت لازم را دارند، یعنی با کتاب فروشیها ، خانواده ها ، مدارس وکانونهای فرهنگی می توانند هماهنگیهای لازم را داشته باشند ، این کاررا انجام دهند. پس ما اینجا یک بازارکارهم ایجاد کرده ایم . پنج تا کتاب اولیه داریم ، دهها کتاب هم خواهد آمد. این فعالیت روزبه روز، روبه گسترش است. فروشگاه ونمایشگاههای متعددی را باید داشته باشیم. درنتیجه اینکه هرکتابی که چاپ می شود و50درصدش برای مرکز پخش است، اینگونه برمی گردد و سودش بین اعضا تقسیم شود. اگرازکتابهای دوستان درمهمانی ها استفاده کنیم . اگرازآنها خرید کنیم ؛ یعنی از صندوق .

رئیس مجمع با بیان این نکته که شاید در ذهن خود بگوئید چقدراهداف والاست. مثل همان اختلال شخصیت کمالگرا، که هدفهایی را ترسیم می کند؛ هدفهایی دوراز دسترس. ولی روزی که من کلاسهای ده ترمی را شروع کردم با همین دیدگاه جلوآمدم، که شما دبیر نقد و کارشناس فرهنگی بشوید. کتابهایتان را چاپ کنید.

یکسال ما برای تشکیل این صندوق درگیربوده ایم. دوستانی می گفتند وقتی پای پول وسط کشیده شود، بدنامی هم می آورد. باید صندوق تشکیل شود، تا ما کتابهای اعضا را چاپ کنیم. تا براساسش فروش هم داشته باشیم. پس خیال پردازی نمی کنیم وازروزاول قدم به قدم روبه جلو آمده ایم. الان هم خدا را شکر، شما درجایگاهی هستید که حرف برای گفتن بسیاردارید. چون تولیدات شما به جایی رسیده است که دارد خودش را مطرح می کند. جلوه سوگ، گنج پنهان، رازاثیرو جنون تا مجنون همه شناسنامه های شماست.

نکته مهم، ما یک محصول تولید کرده ایم که نویسنده اش حق دارد 15درصد – بالاترین حق تالیفی که به نویسنده داده می شود – مگر اینکه ناشردولتی باشد واز کیسه خلیفه ببخشد. بالاترین نرخ حق تالیف را می دهیم ، آن هم زمانی که کتابش به فروش رفت. خود نویسنده هم اینجا می تواند 15درصدش را 30درصد کند؛ یعنی به جای پول ، کتاب تحویل بگیردوخودش با 30درصد در کتاب فروشیها بفروشد و 20درصد بیشتر سود کند یا50 درصد بیشتراین دیگر دراختیار خودش است. می توانید دراین عرصه کمک کنید و به هم پشتیبانی بدهید. می توانید به جای مبلغ عیدی ، نیمی ازآن را کتاب و نیمی مبلغ هدیه را بدهید. هم به صندوق و دوستان بیشتر کم کرده اید ، هم فرهنگ کتاب خوانی را گسترش داده اید. نیازی نیست ده هزار تومان هدیه بدهید، پنج تومان کتاب و پنج تومان اسکناس درون کتاب بگذارید وهدیه بدهید. پس ما یک اشتغال زایی را هم انجام داده ایم.


خرداد ماه به امید خدا، مرحله دوم صندوق برگزار می شود. تا دقایقی دیگردوستانتون نتیجه بررسی هایشان را در ارتباط با کتابها مطرح می کنند. شما فرصت دارید روی این کتابها فکرکنید و رای بدهید که کدام کتاب در اولویت چاپ قرار بگیرد.

 ما پنج تا کتاب آماده چاپ داریم. آقای نعمتی و خانمها کیانی ، دژآلود ، ولی پور و حصیرچی کتابهایشان آماده چاپ است ومی خواهند به ترتیب اولویت کتابهایشان چاپ شود. رای بیشتری که شما بدهید اولویت اول است. البته اگر خدا بخواهد تا خرداد ماه هرپنج تای این کتابها ، درتیراژهزارتا چاپ می شود. بعد می آئیم سراغ دوستانی که قبول کرده اند تا روی داستانهایشان بیشترکارکنند تا داستان بهتری تحویل بدهند.

 دوستان باید تا پنج اسفند، پنجیمن قسط رانیزپرداخت کنند. اگرکسانی که وام گرفته اند، کتابهایشان چاپ شده است، نیز30درصد کتابهایشان را دریافت کرده اند فکر کنند که دیگر تمام شده است، و در پرداخت حق  عضویتهایشان اهمال کنند، برای آنها هم فکری اندیشیده شده است.

 امشب گروهی مجازی تشکیل می شود. تمام اعضای صندوق آنجا اضافه می شوند. گزارش جلسه امروزرا هم درگروه قرار می دهیم تا اعضا ملاحظه کنند.  رای گیری را درهمان گروه انجام خواهیم داد.

ابوالفضل درخشنده درادامه افزودند:  نیازبه حمایت خاص و ویژه ای ازدبیران ودوستانی که دارند درکانونها زحمت می کشند را داریم . دراین مورد برنامه ریزی وایده داشته باشیم تا بتوانیم هزینه های این افراد را جبران کنیم.

لیلی فیروزو ویراستارحاضردرجلسه ادامه داد:  قرارشد کتابها را به دید ویراستاری ادبی ، زیرنظرمستقیم استاد بررسی کنیم . ازتجربه جشنواره حجاب استفاده کردیم. یک جدولی بود که تکنیکها را درآن نوشته بودیم وامتیازبندی درآن صورت می گرفت. به مانند جشنواره نسیم کلمات، منتهی کاملتر. تکنیکهای ده ترم درآن گنجانده شد. کتابهای دوستان به دید تکنیکی بررسی شد وامتیاز گرفت. همانطور که استاد فرمودند، کتابها به ترتیب فرصت چاپ را پیدا می کند واین امتیازبندی وبررسیها برای این بود که کتابی که کم خطاترو تکنیکی ترهست ، مشخص شود. چون کتابهایی که از کانال کانون خارج می شود، معرف کانون و قابلیتهای عرضه کانون هم هست و ما زیرپرچم داستان نویسی پیشرفته کارمی کنیم . هرچه کتابها به تکنیکها نزدیکتر باشد، موفق ترو به هدفمان نزدیکترهستیم. از دوستانی که کتابهایشان را فرستاده اند تشکرویژه می کنم. کتابها بسیارعالی بود و زحمت بسیاری دوستان کشیده بودند. قلمهای هرکدام ویژگیهای منحصر به فرد خود را داشت.

فیروزافزود: اینکه قلم خانم کیانی بسیارجاافتاده است ومدتهاست که می نویسند و کلمات را می شناسند. نثرشان فاخر، ادیبانه و شاعرانه است. اززمان و مکان درخدمت پیشبرندگی داستان استفاده کرده بودند. البته گاهی رساندن داستان به تنه داستانی نبود، ولی بعضی اوقات توصیفات زنده وپویا و تصویرسازبود .

 مرجان حصیرچی تکنیکهای ترم دوم را به خوبی می شناسند - اختلال شخصیت ، مکانیسم دفاعی- این در داستانهایشان خیلی مشهود بود واین خیلی خوب است. اما گاهی اوقات ایهام درروایت راوی باقی مانده بود و خود شخصیت امکان بروز پیدا نکرده بود و نمود شخصیت به خودی صورت نگرفته بود.

نجمه ولی پور فکرهای اولیه اش متنوع وطبیعت گراست و توانسته بودند در قالب تکنیهایی که تا حالا درمحضراستاد آموخته اند - شش ترم داستان نویسی- را عرضه کنند.

امتیازهای نجمه ولی پور38/99 ، زهره کیانی 16/21 ، مرجان حصیرچی 6/31 بوده اند.

شهربانو سادات افتاده ویراستاردیگرحاضردرجلسه فرمودند: پری دژآلود از فارغ التحصیلان هستند . ایشان 35درصد و محمدعلی نعمتی 14/39 امتیازات را کسب کرده اند. لازم به ذکراست ، که امتیازهای این داستانها قبلا" از طریق دبیرها برای افراد نامبرده ، ارسال شده است.

فیروزدرادامه صحبتهایشان نیزفرمودند: جدول بندیها به گونه ای صورت گرفته است که دوستان بدانند درکدام قسمتها نقطه ضعفی داشته اند که ازگسستی فکرواندیشه شان کمترشود و با مطالعه دوباره برروی آن تکنیک ،آنرا به کارشان قالب کنند. درست همان کاری که نجمه ولی پورانجام داده اند؛ یعنی داستانهایی که امتیازش کمتربوده را بررسی کرده اند وطبق همان امتیازات تکنیک ها را خوانده اند وبعضی اززاویه دیدها را تغییر داده اند ودوباره کتاب جدیدشان را ارسال کرده اند.

درخشنده درادامه جلسه با بیان این مطلب که : تنها کسی که قلمش را دراین گروه پنج نفره اصلاح کرده، نجمه ولی پور بوده است . ادامه دادند که : ویراستاران کاربسیارسختی انجام داده اند؛ یعنی جدولهای امتیازبندی را طراحی کرده اند که ، شامل هشت سوال از ده ترم است. دراین جدولها به صورت مستدل و منطقی و تکنیکی پیشنهاد اصلاحات درج شده است. کاری بسیارخوب است، که اگرکسی به آن توجه کند، قطعا" قلمش اصلاح خواهد شد.


درخشنده نیزافزودند: اولویت رای گیریهایی است که شما دارید. یکی این طرف و یکی آنطرف سال به هرحال همه کتابها چاپ خواهد شد. امتیازمفتی است که نصیبتان شده است که قلمتان را صیقل بیشتری بدهید. کسانی که استفاده کرده اند، برنده خواهند بود و کسانی که استفاده نکرده اند، مطمئنا" خودشان ضررمی کنند. ولی چون عضو صندوق هستند، حق دارند ازوام صندوق هرجورکه دلشان می خواهد استفاده کنند. شناسنامه آنها است، این حق طبق رای و نظرشما به آنها داده خواهد شد. طبق اساسنامه صندوق که قبلا" خود شما رای کتبی به آن داده اید، برای برداشت از حساب ، رای گیری برای اختصاص هزینه و برای هرکاری که بخواهیم انجام دهیم، دوسوم آرا ضروری است.

یعنی حضورحداقل چهل نفر برای آن وباید حضورداشته باشیم. اگرقرارباشد جلسه دوم را بگذاریم وبازبه حد نصاب نرسد ، جلسه سوم با پنج نفرصورت می گیرد که تصمیم گیرنده خواهند بود. البته با توجه به شب عید و اینگونه مسائل برای آن عده که باید چند باراین راه را بیایند و بروند سخت خواهد بود. بنابراین اگرموافق باشید، ظرف یکی دوروز آینده توسط یکی ازدبیران سعی می کنیم، گروهی تلگرامی داشته باشیم ، تا رای اعضا درآن مطرح شود. گزارش امروزهم درکانال می گذاریم. یکشنبه یا دوشنبه ، ساعت نه یا ده شب ، هرساعتی که موافق بودید، آن لاین می شویم و نسبت به گزارشها رای گیری می کنیم. آن داستانی که بیشترین امتیازرا بیاورد تا آن داستانی که کمترین امتیازرا آورد، دراولویت ازالان تا خرداد ماه قرار خواهد گرفت.

 اگرویراستاری درحد ضروری بود که باید انجام شود و ویراستاران زحمتش را قبلا" کشیده اند، که نویسنده ها مختارند قبول کنند یا نکنند. اگرهم امکان پذیر نبود که جلسه بین نویسنده ، ویراستارو ناشرانجام می شود که این بحث های ثانویه است .

 اما مصوبات این جلسه :

1-  تشکیل گروه تلگرامی برای رای گیری صندوق

2-  پرداخت هزینه ویراستارها ، طراح جلد ، خرید کاغذ ، خرید مقوای جلد، صحافی، چسب گرم و یووی اینگونه مسائل...

 جزو مصوباتمان بوده است که گروهی را تشکیل دهیم برای رای گیری دوم و جزء مصوباتمان نیزبوده است، که 15درصد حق تالیف را پرداخت کنیم - بالاترین حق تالیف عرف برای نویسندگان – البته اگر دوستان موافق باشند.

 مثلا" نجمه ولی پورکه کتابش چاپ شده است و قیمتش10هزارتومان بوده است ،1/500/000  ازمحل فروش کتاب باید به ایشان حق تالیف داده شود، نسبت به قیمت پست جلد کتاب . یک کتابی است که با توجه به صفحاتش هزینه اش کمتراست. نیزازمحل فروش کتاب 50درصد هزینه های مرکزپخش وجود دارد که خود اعضاء می توانند این 50درصد را دراختیارگیرند. با 50درصد تخفیف می توانند خودشان کتابها را داشته باشند. وبه جایی که می خواهند بفروشند 30،20 یا 40 درصد تخفیف دهند. پیشنهاد ما این است که خود اعضاء از50درصد ذکر شده استفاده کنند و پیشنهادی که شما تصویب خواهید کرد، این خواهد بود که اگر نویسنده ای خواست به جای حق تالیفش کتاب دریافت کند، دوبرابرمبلغ آن می تواند. نقدی ترهم است. چون ممکن است این کتاب شش ماه، یکسال بعد که برای توزیع به مراکزپخش برود تا بتواند مبلغش را دریافت کند و این زمانبر است.

نکته دیگری که باید مدنظر داشته باشیم، ایجاد تمهیدات برای تلاش اعضای کانون است. به امید خدا با توجه به سوددهی که خواهیم داشت، چون قرار است درآینده برای جلسات نقد، کتابهای شما را ملاک قرار دهیم که فروش به این صورت هم خواهیم داشت. سود آمده در صندوق را قطعا" برای چاپ کتاب اعضا استفاده می کنیم.

ابوالفضل درخشنده درپایان جلسه این گونه فرمودند که: البته باید تدبیری هم بیندیشیم. درست است که همه این کارها برای رضای خدا ورشد و پیشرفت مردم است. اما بابت فعالیتهایی که دوستان انجام می دهند، مهرو سایت طراحی می کنند.  برای رسیدن به مراسم هزینه آژانس پرداخت می کنند. چند روز خودشان را حبس می کنند تا معرف فعالیتهای ما باشند و غیره ... باید فکری هم باید برای تقدیروجبران هزینه های این دوستان کرد. درآتیه که زمان سوددهی فرارسید، طبیعتا" جدی تردرمورد این مسائل می توانیم صحبت کنیم. البته ازهمین حالا می توانیم صحبت کنیم برای تقدیرازکسانی که بیشترین فعالیت کانونی را دارندو فکری را دراین ایام عید برای تقدیرو تشکرازآنها داشته باشیم.

تهیه و تنظیم گزارش از:فاطمه گودرزی

مدیرروابط عمومی کانون ادبیات داستانی

کانون ادبی انقلاب...
ما را در سایت کانون ادبی انقلاب دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 0kanooneadabienghelabd بازدید : 183 تاريخ : پنجشنبه 11 خرداد 1396 ساعت: 11:01